7 tips om de beste rijschool te vinden

Wil jij er zeker van zijn dat jij straks geen spijt krijgt van je keuze voor een rijschool? Gebruik onze 7 tips om de beste autorijschool te vinden.

De lijst met tips hebben we gebaseerd op een onderzoek van het CBR in 2018. Zij hebben in dat jaar onder andere onderzocht wat jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar het belangrijkst vonden bij het kiezen van een rijschool. In dit artikel staan alle punten die de jongeren het meest opnoemde onder elkaar en leggen we uit hoe jij deze punten kan gebruiken om een autorijschool te vinden.

1. Aardige rijinstructeur

Geloof het of niet, maar de meeste leerlingen vonden een aardige rijinstructeur het belangrijkste bij de keuze voor een rijschool. Maar liefst 94% gaf aan dit als belangrijkste factor. Zoek daarom via Google naar recensies en lees wat mensen specifiek schrijven over de rijinstructeurs, wat ook weleens kan helpen is via sociale media (Twitter, Facebook & Instagram) zoeken naar persoonlijke ervaringen van tevreden en ontevreden leerlingen. Of je nou wel of niet twijfelt na het lezen van andermans ervaringen, maak gebruik van een proefles of proefpakket. Zonder dat je ergens aan vast zit leer je de rijinstructeur in het echt kennen. In de praktijk merk je het beste of je een fijn gevoel hebt bij de rijinstructeur.

2. De goede naam van de autorijschool

Het tweede punt dat het meest werd genoemd is de goede naam van de autorijschool. De beoordelingen van een rijschool zijn makkelijk te vinden via Google of Trustoo, maar dit kunnen natuurlijk ook gemanipuleerde recensies zijn, kijk daarom ook in dit geval naar de ervaringen van andere op sociale media. Het is ook handig om via Google zelf op de naam van de autorijschool te zoeken en verder te kijken dan recensies? Wat schrijven websites zoals indebuurt.nl over een rijschool?

Vergeet ook niet via deze link te checken of de rijschool officieel ingeschreven staat (inclusief vinden van het kvk- en rijschoolnummer).

3. Ervaringen van vrienden & familie

Heeft een van je vrienden of familieleden onlangs zijn of haar rijbewijs gehaald? Vraag naar de ervaringen die zij hadden bij die verkeersschool. Als diegene een goede band had met rijschool krijg je soms zelfs korting als jij daar ook gaat lessen.

4. Het slagingspercentage van de rijschool in Arnhem

Het vierde punt dat het meeste werd genoemd is het slagingspercentage van de rijschool in Arnhem. Onze tip: geloof niet direct het slagingspercentage dat rijscholen op de eigen website zetten. Wij hebben eerder in dit artikel exact beschreven hoe je het werkelijke slagingspercentage van een rijschool vindt en waar je op moet letten.

5. Aantrekkelijk autorijles-pakket

Als je denkt aan een autorijles-pakket is de totale prijs het eerste wat in je opkomt. Vergelijk ook welke diensten er in de pakketten zitten en bereken voor jezelf hoeveel zij berekenen voor het CBR-praktijkexamen. Dit kan nogal sterk verschillen per rijschool.

Tegenwoordig worden er ook proefpakketten aangeboden, daardoor kan je aan het einde van de rit een stuk goedkoper uitkomen.

En niet onbelangrijk hoelang is het rijlespakket geldig? En ligt het tarief per rijles hoger als je meer rijlessen nodig hebt. Neem dit allemaal mee als je rijlespakketten vergelijkt.

6. De keuze/mening van mijn ouders

Wist jij dat slechts 22% van de jongeren tussen de 15 en 18 zelf bepaald waar zij gaan rijlessen? Bij de rest spelen de ouders een grote rol. Je bent dus geen uitzondering. Lees jij dit artikel toevallig als ouder? Rijscholen weten dat ouders vaak betrokken zijn bij keuze. Als ouder kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de afspraken met de rijschool niet via jouw kind, maar via jezelf te laten verlopen. Zo weet je precies hoe het met jou kind gaat. Vergeet ook niet te vragen naar een leskaart. Met zo’n leskaart kan je zien welke onderdelen jouw kind al beheerst, ook het CBR adviseert het gebruik van een leskaart.

7. De prijs per rijles

Pas op voor rijscholen die te goedkoop rijlessen aanbieden. Dit zijn vaak rijscholen die niet bekend staan als goede rijscholen. Kies daarom voor een rijschool die in de buurt zit van €42 per rijles.

Per rijles kan de duur van een les nogal verschillen, houd daar rekening mee bij het vergelijken van der tarieven. Bij de ene rijschool duurt een les 50 minuten bij de ander weer 60 minuten. Dit kan je in pakket van 20 rijlessen flink wat schelen.